ZAKÁZKOVÁ VÝROBA

ZÁKÁZKOVÁ VÝROBA 28. 5. 2018

ZÁKÁZKOVÁ VÝROBA

Každý den pracujeme na něčem dalším, jiném, kreativním, a to nás baví! Žádnou zakázku neodmítáme, a ačkoliv některé z počátku vypadají velmi složitě, vždy jsou pro nás výzvou, díky kterým se posouváme dál. Pojďte se s námi podívat, jak takový vývoj zakázkové výroby čalouněného nábytku probíhá.

TÝM EDEL – TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY

Pro kvalitní zakázkovou výrobu čalouněného nábytku je nutností vysoká specializace a dlouhodobá praxe v našem týmu EDEL, který se neustále vyvíjí a s ním i technologie, které používáme.

PEROKRESBY A ŘEZY

Po odsouhlasení výroby produktů s investorem začínáme kreslit perokresby, díky kterým si s investorem odsouhlasíme základní rozměry, úhly, ergonomii a podobně.

3D MODELOVÁNÍ KOSTRY

Na základě perokreseb začínáme modelovat kostru v 3D programu. Kvalitní kostra je základ pro usazení dalších kvalitních materiálů a toto spojení zajišťuje dlouhověkost sedacích souprav. Technolog musí tedy vymyslet pevnou, stabilní a přesnou kostru pro usazení dalších kvalitních materiálů, jako jsou například PUR pěny.

3D MODELOVÁNÍ A VÝBĚR PĚN

Není jednoduché najít správný poměr mezi měkkostí a tvrdostí PUR pěn. Tyto poměry jsme se učili a učíme od roku 1997. Kvalitu pěny vždy určuje především její objemová hustota. Tedy jednoduše řečeno – kolik materiálu v pěně vlastně je. Používáme především PUR pěny vysoce-elastické s vyšší hustotou, které zaručují výdrž, a tedy dlouhou životnost. Vše se konzultuje se zkušeným čalouníkem, který řeší postup čalounění, budoucí střihy pro produkt apod.

VÝROBA KOSTRY

Výroba kostry na truhlářské dílně trvá vždy nejdéle ze všech operací, a to z toho důvodu, že se skládá z mnoha dílců, které mají i nepravidelné tvary a obsahují různé výřezy, vyvrtané díry pro kování apod. To, co nám ale tuto práci podstatně urychluje je náš nový CNC stroj, který umí tyto dílce přesně vyfrézovat dle výkresů, které nachystá technická příprava výroby. Tento stroj nám urychlil výrobu těchto dílců víc než trojnásobně. Součástí výroby kostry je i její složení z těchto nachystaných dílů. Některé kostry se můžou skládat i celý den. Vše záleží na složitosti a velikosti produktů a šikovnosti truhláře.

LEPENÍ PUR PĚN

Při lepení PUR pěn je potřeba mít velké zkušenosti. Každá kostra se olepuje z několikati druhů PUR pěny. Jedny pěny mají za úkol držet hrany sedáků čili udržet dlouhodobě tvar sedáků, loketníků, části opěrek. Tyto pěny nazýváme jako hard pěny. Klíny, které se vlepuji pod sedáky apod. zase vyrovnávají a vyplňují různé části, aby výsledně vytvářeli přesný požadovaný tvar sedáků, opěradel atd. Jiné zase mají za úkol vytvářet právě to luxusní pohodlí, což je sedák a bederní část a opěradlo. Do těchto částí se požívají například studené pěny, vysoce-elastické pěny a také například pěny BULTEX®. Předností materiálu BULTEX® je výjimečná pružnost a odolnost proti deformaci. Uživatelům zajišťuje anatomické přizpůsobení uložení těla, srovnatelné s latexovými matracemi. Z dalších výhod potom upřednostňujeme trvanlivost materiálu.

LEPENÍ NEBO VŠÍVÁNÍ VATY

Máme dvě možnosti, jak vložit vatu mezi látku a PUR pěnu. První je, že vatu nalepíme na PUR pěnu pomoci speciálního lepidla. Druhá je, že se kašírovaná vata sešije s látkou, popřípadě s kůži. Tato druhá varianta je nepochybně lepší ale také dražší. Vaty jsou v různých gramážích. Čím je gramáž vetší, tím je vata hustší a odolnější proti slehnutí. Vata vždy pocitově vytváří příjemný pocit. Bez ní by to nebylo to správné, kvalitní pohodlí a čalounění by nikdy nevypadlo dobře.

VÝVOJ ŠABLON PRO STŘIH – ČALOUNĚNÍ

Toto krásné řemeslo je momentem, kdy produktu musíme vytvořit ten nejpřesnější kabát. Čalouník musí dopředu vědět, jestli se produkt bude oblékat do látky nebo do kůže. Je to pro něj zásadní informace, aby vědět, jak má nad produktem přemýšlet. Musí vědět, kde udělat jen šev (nejde vidět při sešití niť) a kde štep (jde vidět při sešití niť) apod. Vývoj kabátu na zakázkový produkt zabere poměrně hodně času. Je to o preciznosti a zkušenostech.

STŘIH A ŠITÍ

Toto řemeslo je o úzké spolupráci s vývojovým čalouníkem. První zkušební ušitý potah na nový produkt se ve většině případů musí upravit, vyladit a znovu ušit. To se může opakovat i vícekrát, než se dosáhne perfektního výsledku. Střihačka musí všechny dílce přesně vystřihnou i se značky, které ji zaznačil čalouník. Střihačka tedy vše vychystá šičce, která bude tyto díly sešívat. Šička musí být soustředěná a vše přesně a perfektně sešít. Nemůže začít šít jen tak kde chce. Každé šití má svůj jasný postup a šička musí přesně vědět kde začít, kde pokračovat a kde končit. Je velmi zajímává a precizní práce o 100% soustředění. Ostatně jako všechno ostatní na čalouněném nábytku.

ČALOUNĚNÍ

Jen čalouník s dlouholetou praxí může vyrobit jedinečný kus čalouněného nábytku. Vše je o detailech. Klasická technologie čalounění je základ umění předávané generacemi mistrů čalouníků. Další vývoj čalounění ale pokračuje především ve využívání nejnovějších materiálů a technologií.

Další články na blogu

Vyrobeno v České republice, v samotném srdci Valašska.