BAREVNÁ INSPIRACE

Barevná inspirace 27. 3. 2018

Barevná inspirace

Vybrat tu správnou barvu do interiéru může být oříškem pro většinu z nás. Nemáme znalosti jako zkušení designéři, nejsme si jisti, jaké barvy zkombinovat pro ten nejlepší efekt, neznáme vlastnosti barev a jejich účinky na člověka, dokonce nemusíme mít vůbec žádný cit pro barvu. Jediné, čím jsme si jisti, je to, že chceme mít krásný, útulný interiér, ze kterého budeme cítit my a naši blízcí, domov.

Právě pro Vás, kteří se chcete dozvědět něco o pravidlech, které používají designéři při tvorbě interiéru, může být tento článek přínosný.

Barevné schéma

Vyberte si takové barevné schéma, jako má Váš největší vzorovaný kus nábytku ve Vašem bytě.
Pokud máte vzorované čalounění, barevné koberečky, krásný obraz, či jiné dominantní umělecké dílo, vytrhněte z jejichž vzoru barvy, které se Vám nejvíc líbí. Podle nich pak můžete tónovat zbytek nábytku, nebo jen pořídit dekoraci ve stejném odstínu barvy. Tahle metoda je velmi užitečná pro Vás, kteří nechcete radikálně investovat do rekonstrukce bytu, ale chcete jen podtrhnout a zmodernizovat daný pokoj.

Dekorujte vertikálně – ze tmy do světla

Takové nepsané pravidlo pro vybavovaní bytu odkazuje na vnějším prostředí. Vnější prostředí je obecně tmavší pod našimi nohami (tráva, hlína, silnice), světlejší, když se díváte v úrovni očí (budovy, stromy) a nejsvětlejší, když se díváte nahoru, směrem k obloze.Pobyt venku a v přírodě má blahodárné účinky pro naše tělo i mysl, nevnímáme pouze čerstvý vzduch a zvuky přírody, ale také barvy. A aby se Váš interiér celkově odvzdušnil, můžeme se nechat inspirovat právě venkovním prostředím. V praxi to znamená, že ty nejtmavší kusy nábytku a dekorací bychom měli směřovat k podlaze. Střední hodnoty barev na zdi a stěny a nejsvětlejší barvy na strop. Pro menší byty, kde není moc světla, se ale nedoporučuje velmi tmavá podlaha - byt to opticky ještě více zmenší. Zde v zásadě platí, že by podlaha měla být o dva odstíny světlejší než nábytek.

Začněte s nejformálnějšími místnosti ve Vašem bytě.

Barvu vyberte první pro obývací pokoj, jídelnu a chodbu. Jsou to nejvíce frekventované místnosti Vašeho domova. Scházíte se zde se svou rodinou a přáteli a trávíte zde většinu času. Zvolte pro tyto místnosti barevné schéma, ve kterém se pak zaměřte na jednu barvu. Pokud v obývacím pokoji máte krásnou vínovou sedačku, použijte další, ale světlejší odstíny červené barvy i do ostatních, více soukromých pokojů, jako je ložnice nebo pracovna. Může jít o doplňky, ložní prádlo nebo závěsy. Změnou odstínu stejné barvy nebude Váš domov vypadat jednotvárně, ale bude působit jako propojený celek.

Soustřeďte se na barevný vzorník

Obecně platí, že analogická barevná schémata – barvy vedle sebe na barevném vzorníku, jako je třeba modrá a zelená, jsou neformální a uvolňující. Nejlépe spolu kooperují v neformálních nebo soukromých prostorech. Tato strategie použití barev je nejlepší právě pro ložnici, kde chcete odpočívat a nabrat síly do dalšího dne.

Najděte inspiraci ve svém oblečení

Většina lidí si kupuje oblečení v barvách, které se jim líbí, a ve kterých vypadají dobře. To stejné platí i u interiéru. Můžete ho obléct do barev, které Vám lichotí. Jestli milujete džínovinu, zvažte nákup tmavě modré sedací soupravy. Pokud milujete jasné barvy, zkuste zmixovat citrusové barvy pro doplňky nebo polštáře.

Zpátky k černé

Designér Mark McCauley radí přidat malinko černé do každé místnosti. Černá pozitivně "vyčistí" zbývající barvy pokoje. Dokáže v místnosti vdechnout luxus. Černá barva je skvělá do pracovny, protože podporuje pozornost a koncentraci. Černá barva v kuchyni vypadá elegantně, nejlépe v kombinaci s nerezovými prvky. Zvýrazní jakoukoliv barvu – bílou udělá bělejší, modrou modřejší.

Použijte pravidlo 60-30-10

Když dekorujete prostor, rozdělte barvy do komponentů – 60 procent by mělo patřit dominující barvě (stěny), 30 procent sekundární barvě (čalouněnému nábytku) a 10 procent barev patří dekoracím. Tenhle poměr zajištuje, že barvy budou náležitě balancovány.

Vyrobeno v České republice, v samotném srdci Valašska.